Кръвните съсиреци са най-честата причина за смъртните случаи от COVID-19 -

...
Кръвните съсиреци са най-честата причина за смъртните случаи от COVID-19 -
Коментари Харесай

Учени откриха защо някои карат ковид тежко

Кръвните съсиреци са най-честата причина за смъртните случаи от COVID-19 - екип от немски и нидерландски учени откри кои пациенти са предразположени към тях, съобщи Дойче веле.

Специалистите по света си задават въпроса за какво болестта с ковид при някои пациенти минава леко или без признаци, до момента в който при други се трансформира в опасност за живота. При тежките случаи на болестта постоянно се стига до възпалителна реакция - възпаляват се белите дробове, а от време на време се засягат сърцето или бъбреците. Много постоянно се стига до увреждане на дребните кръвоносни съдове и до тежко съсирване на кръвта, което може да провокира съсиреци и в белите дробове. Именно тази е най-честата причина за смъртните случаи след боледуване от ковид.

Научен екип, включващ немски и нидерландски експерти, е открил в кръвта на инфектирани с COVID-19 пациенти решаващ знак, който " предизвестява " за евентуалното тежко протичане на болестта. Във взетите кръвни проби учените са открили т. нар.  " незрели кафези "  на тромбоцити, които играят съществена роля при съсирването на кръвта.

Тези така наречен мегакароцити обичайно се намират в костния мозък, където се трансформират в пълноценни кръвни кафези. При отравяне на кръвта обаче те могат да попаднат в нея, показва един от създателите на изследването Флориан Тран от Института за клинична молекулярна биология към университета в Кил: " Известни са ни такива случаи на стечение на този тип кафези в кръвта при тежкоболни пациенти, да вземем за пример при бактериален сепсис (отравяне на кръвта). Това би могло да значи, че тези незрели кафези провокират рисковите проблеми със съсирването. "

Освен това, откривателите са разкрили в кръвните проби много незрели червени кръвни телца, които всекидневно също зреят в костния мозък. Принципно от алените кръвни телца зависи циркулацията на кислорода в тялото. По-голямото количество незрели кръвни телца е удостоверение за дефицита на О2 - това е известна незабавна реакция при тежко заболяване на белите дробове.

" Заедно с другите данни като клинични лабораторни стойности и измервания на невротрансмитерите, сигнализиращи за инфектиране в организма, можем сходно на един тип пръстов отпечатък да записваме промени метод на действие на тези кафези и да го проследим ", показва доктор Неха Мишра, която също е измежду създателите на изследването.

Чрез молекулярния " пръстов отпечатък "  в кръвта би могло да се разпознае в точния момент евентуалното тежко протичане на болестта и да се подхващат съответните ограничения за незабавно лекуване. Изводите, до които е достигнал интернационалният проучвателен екип, са оповестени в профилираното издание Immunity.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР